Літня наукова школа "ФОТОН" (Фімлійське Об'єднання Творчо Обдарованих Науковців)
Перший день роботи Літньої школи було організовано у вигляді своєрідного КВЕСТУ. В ході цього квесту, відвідуючи кожну предметну кафедру (математика, хімія, фізика, інформатика тощо), учні мали можливість ознайомитись з презентацією сучасних проблем конкретної науки та дати відповідь на запитання для подальшого руху команди за схемою.

На кожній станції маршруту квесту учні отримували завдання, виконавши яке, отримували ключі з поясненням щодо подальшого руху. Команда, яка не давала правильної відповіді або порушувала правила проходження маршруту, отримувала штрафні хвилини, які потрібно було відпрацювати у спортивному залі під керівництвом викладача фізичної культури ліцею Луца В.С..

Учні із задоволенням переходили від станції до станції і навіть відпрацювання штрафів проходило весело та цікаво.

/Files/images/Рисунок3.png
/Files/images/foton_2013-2014/Рисунок6.png /Files/images/foton_2013-2014/Рисунок7.png
/Files/images/foton_2013-2014/Рисунок8.png Екскурсія до науково-дослідного експертно-криміналістичного центру при УМВС України в Черкаській області
Зустріч було розпочато зі знайомства з історією криміналістики загалом та Черкаської області зокрема. Спеціально для учнів ФІМЛІ було організовано зустріч з офіцерами підрозділу криміналістики, які розказали про свою співпрацю з Європейськими криміналістичними, балістичними, хімічними та біометричними лабораторіями.

У балістичній лабораторії експертно-криміналістичного центру ліцеїсти мали змогу розглянути та потримати в руках різні види зброї, зібраної криміналістами за період з 1917 року. Учні з захопленням слухали розповіді про історію виготовлення та застосування цієї зброї. У фотолабораторії учні ознайомились з виставкою фотоприладдя, яке застосовувалось в криміналістиці з часів виникнення цієї служби.
Інтерактивне заняття "Її величність ДНК"

Враховуючи інтереси учнів ФІМЛІ, було проведене комбіноване заняття з молекулярної біології по темі: «Її величність ДНК», на якому учні вдосконалювали й поглиблювали свої знання по цій темі.
Вони отримали уявлення про застосування знань з молекулярної біології і біотехнології у сучасних напрямках розвитку науки, суспільства і мистецтва. У процесі заняття було розглянуто історію та значення відкриття ДНК.
Практично, за простими та доступними методиками, учні отримали ДНК із клітин цибулі і полуниці. Отримані структури були розглянуті під мікроскопом.
Вивчаючи особливість будови ДНК, школярі створили її модель за методикою орігамі з кольорового паперу. Ця форма практичної роботи була спрямована на розвиток образної уяви, колективної праці, спостережливості.
Це завдання виконувалось у вигляді змагання між декількома командами, що дуже сподобалось учням.
/Files/images/foton_2013-2014/Рисунок9.png
Математичний брейн-ринг

Зважаючи на інтереси дітей до інтелектуальних ігор, творчих розвивальних справ, одним із заходів, проведених під час роботи Літньої школи був математичний брейн-ринг.
Мета гри: стимулювання коректного колективного спілкування під час спільної праці, виховання інтересу до математики, шанобливого ставлення до опонентів гри, розвиток реакції, уваги, абстрактно-логічного і образного мислення, розвиток потягу до поглибленого вивчення математики, фізики та історії цих предметів і вміння чітко висловлювати свої думки.
Гра відбувалась у три етапи. Учнів було поділено на чотири команди по 7-8 осіб. Спочатку змагається одна пара команд - перший етап, потім друга - другий етап. Переможці виходять у фінал.
Учні із задоволенням сперечались, активно розв’язували задачі, дискутували, пропонували свої гіпотези і версії тощо. Загалом, цей день залишив по собі незабутні враження та приємні спогади.
/Files/images/foton_2013-2014/Рисунок10.png
/Files/images/foton_2013-2014/Рисунок11.png Теоретико-практичне заняття "Мікроскоп та телескоп - принципи дії та практичне застосування"

В рамках літньої школи вчителем фізики ФІМЛІ Молодиком О. І. було проведено теоретично-практичне заняття для учнів І курсу ( 8 класу) на тему «Мікроскопи і телескопи – принцип дії та практичне застосування».
Перша частина заняття була присвячена фізичним принципам отримання зображення за допомогою мікроскопа і телескопа.
В другій частині учні провели практичні спостереження Сонця за допомогою телескопа і дослідження мікрооб’єктів за допомогою телескопа.
Науково-популярна лекція "Шлях до зірок" на базі виїзного планетарію.

Одним із найцікавіших заходів, які відбулися під час роботи Літньої школи, була науково-популярна лекція в пересувному планетарії.
Пересувний планетарій - це мобільна пересувна споруда, в якій демонструється небесна сфера з зірками, орбітами і фізичними явищами світу за межами Земної атмосфери. Наші гості розташувались в спортивній залі ліцею та розпочали демонстрацію...
Кожен учень отримав низку ексклюзивних вражень від імітації космічного польоту, погляду на Землю з орбітальної станції та відчув атмосферу космічних пригод…

Під куполом пересувного планетарію ліцеїсти із задоволенням спостерігали майстерну імітацію космічних явищ: падіння зірки, "смарагдове" полярне сяйво, хвіст комети і навіть якісно відтворене затемнення.
/Files/images/foton_2013-2014/Рисунок12.png
/Files/images/foton_2013-2014/Рисунок13.png/Files/images/foton_2013-2014/Рисунок14.png Екскурсія до Інституту фізики Черкаського національного університету

Учні мали можливість власноруч провести фізичні досліди та експерименти та випробувати роботу деяких фізичних приладів.

Потім відбулась науково-популярна лекція професора А. М. Гусака «Чим займається сучасна фізика». Діти із задоволенням слухали відомого науковця, брали активну участь в бесіді, відповідали на запитання та ставили свої, а також із захопленням висловлювали свої думки щодо долі сучасної науки.

Запам'ятався ліцеїстам експериментальний конкурс-вікторина «Цікаві фізичні досліди» під керівництвом викладача ЧНУ Я.Й.Тарнавського.

Із захопленням учні ФІМЛІ слухали розповідь директора інститутуфізики, професора Ю.О.Ляшенка про Міжнародний науково дослідницький центр ЦЕРН.

Викладач ЧНУ, кандидат фізико-математичних наук А.О.Ковальчук спробував окреслити філософський підхід до розв’язування задач взагалі і задач з фізики зокрема.
Психологічна розминка (заняття з елементами тренінгу)
Під час роботи табору «Фотон» проводилося психологічний супровід всіх його учасників.

Основною метою цієї роботи було створення психологічно комфортного середовища спілкування дітей і дорослих у неформальній обстановці, що сприяє більш повному розкриттю всіх здібностей дітей.

Для цього використовувалися групове малювання, ігри на колективне рішення проблем, мозковий штурм, ігрові заняття на можливість самовияву кожного учасника групи, завдання на кмітливість (кросворди, аналогії) і багато іншого.
/Files/images/foton_2013-2014/Рисунок15.png
/Files/images/foton_2013-2014/Рисунок16.png Театральна студія самовираження "Пізнай себе"

Щодня в літній школі ФІМЛІ ліцеїсти мали змогу розкрити свої творчі та акторські здібності, займаючись в театральній студії самовираження «Пізнай себе» під керівництвом педагога-організатора і керівника ліцейного гуртка «Маска» Киченко О.І.

Учні 2-х курсів спробували інсценізувати на сцені ліцею п’єсу-притчу «Дім мого серця», а учні 4-х курсів інсценізували п’єсу Т.Г.Шевченка «Назар Стодоля», прем’єра якої відбулася в день закриття літньої школи.

Діти з захопленням обговорювали та підбирали собі ролі, костюми, реквізит, декорації, добирали фонограми пісень, активно працювали над музичним оформленням вистави та фінальною піснею.

На прем’єру запросили всіх відвідувачів літньої школи, вчителів ФІМЛІ, батьків та своїх друзів, які отримали разом з учасниками незабутні враження, естетичне задоволення і гарний настрій.
День українознавства.

Серед незабутніх заходів Літньої школи став День Українознавства, організований вчителями української та світової літератури: Горпініч В.Г. та Малигіною

Л.М.Горпініч В. Г. ознайомила слухачів з роботами ліцеїстів-учасників конкурсів творчих робіт на шевченківську тематику. Наголосила на актуальності Шевченкового слова в наші дні та важливості розуміння творів Т.Г. Шевченка сучасною молоддю.

Малигіна Л. М. розповіла про непростий шлях становлення української літератури, духовним орієнтиром якої був і залишається Великий Кобзар.

Відкриті за життя поетом духовні закони існування української нації, як ніколи актуальні в сьогоденні. Мелодії Шевченкового вірша стали музикою і стягом революції гідності.Діти прочитали улюблені поезії Т. Г. Шевченка напам’ять, висловили своє бачення Т. Шевченка як пророка. Було виконано декілька пісень на слова Шевченка, що стали народними.
/Files/images/foton_2013-2014/Рисунок17.png
/Files/images/foton_2013-2014/Рисунок18.png Зустріч-бесіда на тему "Патріотизм у творчості Т.Г.Шевченка"
На зустріч було запрошено Турченюк Світлану Петрівну, методиста Черкаського обласного центрутуризму, краєзнавства і екскурсійучнівської молоді Черкаської обласної ради.

В бесіді слухачі були ознайомлені з підсумками обласної краєзнавчої експедиції«З Кобзарем у серці». Діти дізнались, що участь в експедиції взяли більше 400 учасників і проводилась вона за чотирма напрямками. Більше 120 віршів та прозових творів було представлено їх однолітками в рамках конкурсу«Літературних та прозових творів»,присвячених творчості Т.Г.Шевченка.

Також вони змогли побачити кращі малюнки, презентації та фото, які пов’язують Т.Г.Шевченка з різними місцями Черкащини. З глибоким хвилюванням учасники бесіди слухали уривки літературних творів, написаних однолітками з усієї області, які вони читали самі.
Зустріч з сучасними поетами Черкащини

Одним з цікавих заходів Літньої школи ФІМЛІ була зустріч ліцеїстів з молодими журналістами і поетами сучасної Черкащини: Олексієм Хуторним і Олексієм Юріним.
Спочатку хлопці коротко розповіли про своє творче становлення, а потім поділилися історіями написання власних віршів та пісень.
Особливо учні зацікавилися презентацією ліричної збірки з кумедною назвою «Парампара» Олексія Юріна та піснями на тексти з цієї збірки у виконанні під гітару Олексієм Хуторним. Також Олексій Хуторний читав свої улюблені поезії, підігруючи собі на гітарі і розповів про випадкову зустріч з автором відомої пісні «Лиш вона» Костем Москальцем та про історію її написання.
Тепла, невимушена, дуже щира атмосфера спілкування постійно підтримувалась запитаннями дітей та їхнім підспівуванням пісень на вірші Ліни Костенко, Святослава Вакарчука, гурту «Плач Єремії».
/Files/images/foton_2013-2014/Рисунок19.png
/Files/images/foton_2013-2014/Рисунок20.png/Files/images/foton_2013-2014/Рисунок21.png Відгуки ліцеїстів про літню школу "ФОТОН"

У літній школі «Фотон» є все необхідне для активних і розумних підлітків. Дійсно, наша чуйна адміністрація пропонувала нам інтелектуально-розважальний квест, перегляд цікавих фільмів про зародження Всесвіту в планетарії, пікніку шкільному саду та інш. Останній день у таборі «Фотон» лише підтвердив те, що там я провела час із користю. День розпочався захоплюючою виставою за участю учнів різних класів. За цим було справді цікаво спостерігати. А далі на нас чекала приємна несподіванка – пікнік у шкільному саду. Наші вчителі приготували нам справді смачну кашу, яку ми із задоволенням їли, співаючи пісень під гітару. Цей день був дійсно незабутнім завершенням чудово проведеного часу. (О. Жура, 3 курс ФІМЛІ)

Табір «Фотон» - це єдине та найкраще місце для інтелектуального розвитку та активного відпочинку. Незважаючи на те, що він проводився вперше в нашому ліцеї, я отримала невимовно позитивні емоції й чудові враження. Найяскравіше мені запам’ятався перший та останній дні. Вони були доволі різними й несхожими на інші. Найактивніший інтелектуальний квест, що відбувся першого дня, вразив мене найбільше. Такого «мозкового буму» я не відчувала давно!!! Веселий урок психології наступного дня захопив мене ще більше. Кожен день був насиченим та неповторним. Походи до науково-криміналістичного центру та до ЧНУ ім. Б. Хмельницького заклали в моїй свідомості підґрунтя до подальшого вивчення різних наук. Візитною карткою останнього дня в таборі були захоплююча вистава та смачна каша. Щирі пісні під гітару створили теплу атмосферу. Я не шкодую, що провела цей час з вами!!!
(К. Дорошенко, 1 курс ФІМЛІ)

Наш «Фотон» - це найкраще місце для активного відпочинку. Різноманітна програма, що включає в себе наукові, культурні й розважальні заходи вражає. У цьому таборі можна не тільки спілкуватися з друзями й заводити нові знайомства, а ще й інтелектуально розвиватися! (С. Поліщук, 3 курс ФІМЛІ)
Кiлькiсть переглядiв: 1335

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.

Фотогалерея

Дата останньої зміни 15 Квітня 2021

Цей сайт безкоштовний!